1 Temmuz 2012 Pazar

VECİHİ HÜRKUŞ

Benim hayatıma Türk Sinemasının en komik karakterlerinden biri olan Şener Şen'in Gülen Gözler filminde canlandırdığı Vecihi karakteriyle giren bir isimdir. Uzun bir süre komik bir karakter olarak tanıdığım vecihi ilerde tarihe olan merakımın artmasından dolayı gerçek bir havacıya sahip olduğumuzu anladım.

 Vecihi Hürkuş 19. yüzyılda İstanbul'da doğdu.  Birinci Dünya savaşı sırasında pilot brövesi aldı ve ilk bir düşman uçağını düşüren pilot olarak Türk tarihine geçti. Rusların eline geçmesine rahmen yüzerek kaçmayı başarmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve son uçuşunu yapan pilottur. İzmir (Gaziemir - Seydiköy) hava meydanına ilk giren ve işgal eden kişi olur. Vecihi Bey'e kırmızı şeritli İstiklal Madalyası verilmiştir. Ayrıca TBMM tarafından üç kez Takdirname verilmiştir. Üç takdirname verilen tek kişidir. Savaştan sonrada boş durmayan Vecihi uçak yapımı için çalışmış ve farklı farklı zamanlarda 3 ayrı tip uçak yapmıştır. İlk yaptığı uçağı uçurur. Vecihi Hürkuş'un ödül beklerken ceza almasının nedeni, havacılıktan anlayan kimsenin bulunmamasıydı. İzin verecek merci olmadığı için, izinsiz havalanmış, bu yüzden de cezalandırılmıştır.
         
                1954 yılında İlk sivil havayolu şirketimiz Hürkuş Havayollarını kurmuştur.
                Türk Havacılık tarihinin en üretken ve girişimci kişilerinden olan Vecihi Hürkuş Ankara'da 16 Temmuz 1969 tarihinde Gülhane Askerî Tıp Akademisi Hastanesi'nde vefat etmiştir.
   
               Böyle şahsiyetli çalışkan üretken yaratıcı insanlarımızı her zaman her yerde anmamız ve hatırlamamız gerekir.

6 yorum:

  1. Sabah sabah Karaköy yolunda tarih okumak hiç aklımda yoktu. Kötü mü geldi? Yoooo, severdim Vecihi karakterini Begit:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu tarih diye sayma Semi... Sıkmadan yazdım sanki...
      :)

      Sil
    2. Hiç sıkılmadım Begit, gayet iyi geldi.
      İçini rahat tut, keyifle okuyorum seni:)

      Sil
    3. Teş. ederim semi... Az sonra dünkü fikrini yerine getireceğim ....

      Sil
  2. Hiç lafım yok sana, çok çalışkansın Begit:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. görev tamamlandı Semi... Bakalım çalışkanlığımın karşılığını alacakmıyım ..

      Sil