11 Temmuz 2012 Çarşamba

ÇİN MALI ile P.R.C

    Artık koca bir dev uyandı ve dünya tedarikçi üretiminin % 50 sini tek başına karşılar durumda, etkisi gittikçe artan Çin dünyanın en büyük üretici ülkesi Amerika da üretim olarak % 3 lerde kalıyor. Aaa demeyin bu oran size çok az gözükebilir. Ama işin aslı böyle değil Amerika gerçekleştirdiği üretimin % 70 ini Çinde gerçekleştirmekte, bunun sebepleri, ucuz iş gücü, vergi avantajları, teşvikler, teknolojik altyapı olarak dikkat çekiyor. Dünyanın en büyük ve kaliteli teknoloji üreticilerinden Apple bile tedariğinin ve üretiminin yüzde doksanını Çinde gerçekleştirmekte,  bunun karlarını çok olumlu etkilediği kesin ama karşılığında üretici firma olan Çin menşeili Foxconn’un 100 dolarlık iWonder adlı tablet’ini piyasaya sürmeye hazırlandığını duyurmasıydı. Gelecekte neler olacağını gözlerin önüne sermesi için yeterli sanıyorum.

    Birde bizim ülkemiz gibi üçüncü sınıf ülkelerde sadece kar amacı güden tacirlerin olmasından dolayı Çin pazarı gittikçe ve tehlikeli olarak büyümektedir. Sokaklarda gördüğünüz en iyi mağzalardan yüksek meblalara aldığınız ürünlerin neredeyse hepsinin bir yerinde P.R.C yazısı bulunmaktadır. 

Örnekler vermek gerekirse; teknolojide, Apple, Sony,samsung, nokia, Lg, Hp, otomotiv sektöründe tek başına en büyük tedarikçi konumunda, tekstilde Zara, Mango gibi herkesin zevkle ve keyifle aldığı ürünlerin fabrikaları çinde bulunmaktadır.Aynı zamanda ve en tehlikelisi ise sentetik kumaş imalatında tekrar tek başına dünyanın ihtiyacını karşılamaktadır. Hayatta en çok sevdiğimiz bebeklerimize oynasınlar diye aldığımız oyuncakların en büyük tedarikçisi durumdadır P.R.C. markalı ürünler, akıl almaz sektörlerde üretim ve tedarik yapmaktadır. Evimizde bulunup farkında olmadan kullandığımız bir çok ürün P.R.C. menşeilidir.

   Çin ürünlerinin en büyük avantajı ve piyasalara bu kadar kısa sürede girebilmesinin sebebi fiyatının alım gücünden düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Ama aynı zamanda bu alım uygunluğu kullanıcılara başka zararlar vermekte, tabiki bu gözle görülemediğinden çokta dikkat çekmemektedir.

   Bu durumda bana sorarsanız çin malı üretim olmadan artık olmaz bunun önüne geçmekte istemiyorum, ama önemli olan kaliteli ve gerçek ürünlerinden fayadalanmak gerekir bunun içinde Türk vergi sistemi, gümrük kanunu, Sağlık Bakanlığının ve geri kalan kuruluşların ortak çalışmalarıyla bu düzeni kurmaları gerekmektedir.

   Yüzde yüz türk çin malı ürünler dünyayı kapladı, ya bizim yüzde yüz yerli mallarımıza ne oldu. Artık raflarda yoklar bazılarının üstünde yüzde yüz yazıyor ama araştırsanız bakalım ne kadar gerçek olduğunu anlarsınız.
   Bu yazıyı hazırlamak için esinlendiğim Semi arkadaşımızada teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder