28 Temmuz 2012 Cumartesi

Vampir mi ? Kurt mu ?

   Edebiyatın ve Sinemanın çok fazla ve farklı şekillerde gösterdiği türlerdendir vampir ve kurt karakteri, etkileyici bir anlatım iyi makyaj iyi sayılabilecek bir oyunculuk ile de görsel zevk ziyafet verir. İlk başta biraz geçmişe inelim.. Sonra hangisi olacağımıza karar veririz. Baştan söyleyeyim ben oynamam yok .. Ya vampir yada kurt insan ona göre...
  Dünyayı dolaşarak vampirliği araştıran Rosemary Ellen Guiley, çeşitli ülkelerdeki pek çok vampir derneği ve sayısız insanla görüşerek akademik çevrelerin ilgilendiği bir araştırma kitabı yayınlamıştır. Bu özelliği Guiley’i bir vampir araştırmacısı yapmaktadır.

                             
     Vampir inancı Slav folklorundan doğmuştur; mezardan çıkan ölüler, kötü ruhlar, şeytani yaratıklar, kan içen doğaüstü güce sahip insanlar,   daha ne ararsanız arayın hepsi bu topluluktadır.   Aksine vampirler doğal ortama kendilerini uydurmaya muktedirdirler ve gelişimleri sürekli aldatıcı görünüşler halindedir; amaç kolektif insan bilincini yanıltmaktır. Bu tanım, aslında Vampir Realitesi'nin arzuladığı tanımlamanın doğrultusundadır ve bilinçlidir. Vampirler kesin ve dürüst inançlılar; bilinç düzeyinde veya altında vampir olduklarından eminler. Onlar geceye aitler, gizemi seviyorlar; gün ışığına karşı duyarlılar ve en önemlisi bireysel yaşamı seviyorlar, buna karşın sıradan insanlarla yaşamı paylaşmaktan hoşlanmıyorlar. Ancak, kendilerine benzeyenlerle zaman zaman kan içmek için bir arada oluyorlar, yaşamlarındaki değişimin kontrol dışı olduğu inancındalar. Vampire dönüşmenin onları insanlardan ve hatta kötülüklerden koruduğu düşüncesindeler. Vampir Realitesi'nde yaşayanların bazıları ruhsal çalışmalarla meşguller, bu gruba ‘Ruhsal Vampirler’ diyebiliriz, susuzluklarını kanla değil başkalarının yaşam enerjisini boşaltmakla veya emmekle gideriyorlar, Ruhsal Vampirler daha dışa dönükler çünkü çevrelerinde insanlara ihtiyaçları var, kurbanlarını bu yoldan bulabiliyorlar. Onları tanımak daha kolay, aşırı gece tipi olmaları ve musallat oldukları insanların birkaç saat içinde tüm enerjilerini yitirmeleri dikkat edilmesi gereken olaylar." ve darren shan'in ucubeler sirki serisine göre vampirler sadece beslenme alışkanlıkları değişik yaratıklardır ve vampir olmadan önce insanlardır. Fakat insanlardan daha güçlü daha hızlı daha çevik ve dayanıklılardır 10 yılda bir yaş yaşlanırlar insanlardan daha az acı hissederler kutsal su sarımsak ve benzeri şeyler zarar vermez . onları öldürebilecek şeyler çiddi bir yara ( ki çok ciddi olmalı ) kalbe saplanan kazık bıçak vs. ve vampirler insanlardan sadece yeteri kadar kan alıp onları yaşamlarına kaldığı yerden devam ettirirler.

Kurt İnsanlarda tarihi bilgiler şöyle;
Eski Yunanlılar ve Karadeniz'in kuzey kıyılarına yerleşmiş İskitler, bölge yerlileri Neurianları sihirbaz olarak kabul ediyorlardı. Bu olağan üstü büyücülerin her yıl birkaç gün için kurda dönüştükIerine inanıyorlardı. Tarihin babası olarak nitelendirilen M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış olan eski Yunanlı Herodot ise dilediklerinde kurda, dilediklerinde insana kolayca dönüşebilen bir insan türünden söz etmektedir..
Bir görüşe göre yüzyıllar önce, insanlığın erken tarihlerinde kurt adam doğal olmayan bir istekle insan etine açlık duyan bir canlı türü olarak kabul edilirdi.Bu insan, çeşitli büyülerin yardımıyla dilediğinde yırtıcı bir kurda dönüşmenin bir yolunu bulmuştu.
Eskilerin söylediğine göre, kurda dönüşen kişi insan sesini ve insan gözlerini muhafaza eder. Ancak vahşi dört ayaklı kurdun kuvvet ve kurnazlığını taşırdı. Kurtadamın kim olduğunu ses ve gözlerinden tanımak mümkündü.

   Evet bu kadar tarihi bilgi yeter, şimdide bu farklı iki kültürün sinema ve edebiyattaki karakterlerini tanıyalım ki; size karar aşamasında kolaylık versin...

  Vampir Konulu Sinema ve Tv Yayınları;

 1) Dracula;  uzun bir süre böyle bir vampir yaratılmıştı kafamızda...İnanılmaz etkilenmiştim.
 2)Vampir İmparatorluğu; farklı bir vampir hikayesi anlatarak izleyiciyi etkilemiştir..
 3)Vampirle görüşme; Oyuncu kadrosu, kurgusu, konusu, makyajı ve hikayesi ile en iyi filmler listesindedir. Brad Pitt, Antonio Banderas, Tom Crusie un oynadığı film  Anna Rice'ın aynı isimdeki 1976 tarihli romanından sinemaya uyarlanmıştır. Benim favorim..
 4)The Lost Boy  1987 yılında yayınlanan bu film, gerçekten de vampir filmleri içerisinde bir klasik
5)Blade (Bıçağın İki Yüzü) – 1998 Vampirlere karşı savaş olmaz derken Blade bunu yapmaya çalışır.
6)Underworld (Karanlıklar Ülkesi) – 2003 Yüzyıllardır insan kültürünün derinlerinde gizlenen aristokrat ve seçkin vampirler ile acımasız ve insanlıktan uzak Kurt adamlar’ın hikayesi.
7)Nosferatu-1922 Vampir türünün ilk önemli filmi, diğer vampir filmleri’nin de büyükbabası olan bu film gibi bir film bir daha ne yazıkki yapılamadı. Dışavurumcu Alman sessiz sinemasının önde gelen örneklerinden biri olan film siyah-beyaz çekilerek beyazperdeye yansıdı. Aslında halen çok popüler olan bu filmin popüler olmasının çok garip bir nedeni var. Bu filmi izleyenlerden bazıları Kont karekterini korkutucu bulurken; bazıları da halen onu gülünç buldukları için bu filmi izliyorlar.
8) son zamanlarda Alacakaranlık Serisi ve dizi film olarak çekilen Vampir Günlükleri ve True Blood da izleyicinin giderek artmasının sebebi olarak gişe rekorları kırmaktadır.

  Yukarıdaki bazı filmlerde tabiki kurt karakteride bulunmaktadır ama genel olarak vampir ağırlıklı çekilen filmler olduğundan üst grupta alınmıştır. Vayttt
 Gel gelelim şimdide Kurt temalı Filmlere;

1- The Howling (1981) Aynı zamanda film kurtadam konusuna kara mizahla da yaklaşıyor. Yukarıda ‘Silver Bullet’ da bahsedilen kurtadamların patolojik, seri katiller olarak tasvir edilmesinin en güzel örneğini bu film oluşturuyor.
2- An American Werewolf in London (1981)  aristokratların var olduğu 19. yüzyıl coğrafyasını günümüze taşıması açısından önem arz ediyor. Film, alt türün temelinde yatan ‘ana karakterin kurtadama dönüşmesi’ mantığına dokunmamıştır.
 3- Ginger Snaps (2000)  psikolojik gel-gitleri ilk reglini yaşayan bir karakterin gözünden özetleyen  bir çizgi roman uyarlaması. Bastırılmış aile içi iletişimsizliğin, seks arzusunun ve daha nice şeyin açığa çıktığı belki de en ‘gore’ kurtadam (daha doğrusu kurt kadın) filmi olduğunu söyleyebiliriz.
4- Dog Soldiers (2002) Kurtadam ve savaş korku filmlerinde hep birarada gitmiştir.
5- Wolf (1994) Kurtadam filmleri 80’lerdeki yenilenme arayışında yüzde yüz anlamda başarılı olamamış ve yine ilgi görmeyen bir alan olarak kalmıştır. Ta ki 1994 tarihli Mike Nichols imzalı “Kurt” filmine kadar. Film, alt türü modern şehir hayatına uyarlarken, kapitalizm taşlaması depolayan dramatik yapısıyla dikkat çekiyor. Benim favorim...
6- The Curse of the Werewolf (1961)Kurtadamı Oliver Reed’in canlandırdığı bu film, o dönemde Dracula, Frankenstein ve Mumya motifleri kadar kalıcı olmamıştır. Bu, kurtadam mitinin belli bir romana bağlı olarak değil de kulaktan duyma bilgiler ve araştırmalarla karşımıza getirilmesine bağlanabilir ..


      Evet bu kadar bilgi size yeter ben artık sadede gelmek istiyorum. Hayatta herkes birşeyler olmak istiyor kendini anlatmaya başladığı andan itibaren, doktor, futbolcu, ressam, dondurmacı, şekerci vs. gel gelelim benim derdim ne iş yaptığınız değil hangi karakteri oynamak aklınızda.. Vampir mi olalım Kurt İnsan mı? Ne zaman nerede nasıl duralım ve iyi mi olalım kötü mü?
    Bu sadece bir oyun öyle kalmayacaksınız sadece bir hayal, neler için hayal kurmuyoruz ki.....
    İlla kötü olmak gerekmiyor . Hayal sizin beklenti benim....








   

10 yorum:

  1. Emir, yazı çok güzel olmuş, biraz daha detay açlığımı giderirdi ehehe
    Şurdan sonrası beyaz yazı tipi olmalı?
    "
    Gel gelelim şimdide Kurt temalı Filmlere;
    "

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hım ok evet haklısın AtYarışındaki Eşek..
      hemen önerin yerine getirilecek sevgili bloger

      Sil
    2. ama yorumun ne AtYarışındaki Eşek kurt mu vampir mi ve neden

      Sil
    3. İkisinin dezavantajları var, kurtların yaraları çabuk iyileşiyor, vampirlerse kolay kolay yaralanmıyor - bu açıdan vampir.
      Beslenme açısından kurtların insanlara saldırdığı nadir görülüyor ama vampirler insan kanına bağımlılar bu yüzden kurt diyorum ben. Hea insana saldıran kurtadam fikri de acaip ama tüyü var kılı var şimdi, vampir diyorum.

      Sil
    4. hahahaha senin kanın soğuk akıyor desene...
      Ama açıklamanın yoğumluğu ve mesajda bile bilgi için teşekkür ederim AtYarışındakiEşek

      Sil
  2. Hulk olalim anasini aglatalim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sorma yenilmezler olması lazım inanılmaz yapmışlardı orada hulk u

      Sil
  3. Ben sanırım vampirden yanayım Begit. Vampirler sanki daha hoş adamlar:)
    (nasıl değerlendirme, film önemli değil yani:)))

    YanıtlaSil
  4. Hoş adamlar olması vampirlere ilgiyi arttırıyor galiba Semi...
    Bende çaktırmadan yazıyı biraz vampirler için yazmışım galiba :)

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil