4 Temmuz 2012 Çarşamba

KOKOREÇ

Yemede yanında yat misali

  Bazılarınızın sesini duyar gibiyim. Nereden çıktı bu şimdi der gibisiniz. Ama ne yapayım canım gene kokoreç çekti. Evet evet biliyorum. sağlığa zararlı, aynı zamanda da avrupa Birliği standartlarına da uymadığından kokoreçte tehlikede ama bu benim böyle bir lezzeti yememi engelleyecek bir durum değil gibime geliyor.
    Türkiyede sokakların değişilmez tatlarından biri olan  Kokoreç, Anadolu ve Balkanlarda koyunun ince bağırsağından ve bumbaran yapılarak şişe sarılıp kor ateşte kızartılan bir çeşit sokak yemeği yada hazır yemektir.

     Hazırlanışı
Öncelikle bağırsaklar içten ve dıştan temizlenir. Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılır. Uzunca bir şişe bumbarlar geçirilerek başlanır. Daha sonra ince bağırsaklar şişin etrafına defalarca dolanır. Ara ara ince yağ tabakaları yerleştirilir.
Bir sarmayı bana verseler
Şişler genellikle kokoreç için özel hazırlanmış mangallarda yatay bir konumda asılı bir şekilde ve döndürülerek pişirilir. Kızartmadan sonra kesit kesit alınarak, bol baharatlanır. (İsteğe bağlı olarak) iki bıçak yardımıyla kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. En çok tercih edilen baharatlar, kimyon, kekik ve acı kırmızı pul biberdir.

  

14 yorum:

  1. Bunun servisi konusunda da İstanbul usulü, İzmir usulü diye farklı şekilleri var :)

    YanıtlaSil
  2. Sabah sabah? Hoş tabi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok benim öğle saatim geldide ondan ....
      biraz erkenciyimdir ben kahvaltı için...

      Sil
  3. orasınıda sen yap kaptan ... bende indiririm mideye

    YanıtlaSil
  4. İstanbul usulünde içinde domates ve yeşil biber de karıştırılıp iyice kıyılır, suyuyla biraz daha pişer ve öyle konur ekmeğin içine

    İzmir usulünde ise domates ve yeşil biber yoktur, iyice kızartılan parça tezgaha alınır, bir miktar kıyılır ama parça bir bütün halinde kalır ve ekmeğin içine öyle konur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eline sağlık Kaptan Mr.E izmir usulü tercihimdir zaten...

      Sil
  5. mr.e ye bak ya..eksik kal o bilgiden...anti mr.e yimmmm!!!! hayatımda bi sefer sizinle denemek istedim.tek ısırıktan sonra saolsun mr.e devamını getirmişti..adam yürüyen öğütücüüü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahahahaha... Senin ile kokoreççiye gitmek lazım Usta.. hesaba prtak yemeğe ortak değilsin ya... iyi oluyor öyle...
      ama sen pazartesiyi hatırla biraz...Unutma unutturma derler öyle anladın sen

      Sil
  6. Boğazına düşkünsün Begit:)
    Yemek yemeği sevdiğimden ve hiç ayırmadığımdan etrafımda da öyle insanlar olsun isterim.
    Kokoreçi üniv.yıllarında yerdim. Ev arkadaşımla yol üzerinde alır eve yiyerek giderdik.
    Uzun zaman oldu yemeyeli. Şimdilerde hızlı birşey yiyeceksem Tantuni yiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hım oda güzel onuda yeriz ama yeri önemli tantuni nin.
      Kokoreç i unutma kimseyede ıunutturma derim sana.. O tat kolay kolay gelmez bir daha..
      Ama onuda yerinde yiyeceksin bu sakın şampiyon yada mercan olmasın ...
      Onlar fabrika gibi çalışıyorlar... Sen kafaya koy ben sana tiyo veririm yemek için...

      Sil
  7. Hiçbir şey olmasın sadece kokoreç olsun razıyım diyen tiplerdenim ben de:)Bayılırım kokoreçe,ama tam da rejimdeyken görmek pek hoş olmadı:)Ayrıca bana kalırsa kokoreç dediğin gece 12'den sonra yenilir ki bu da diyet listeme hiç ama hiç uymuyor:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahah kokoreç candır... Ama ben izmir usulü için derim gerçek kokoreç şamoiyon tarzı benim tarzım değil

      Sil
  8. Senin adını tıklayınca bloguna yönlendirilmiyor !! google yazıp buldum. Kokoreçe bayılırım.. El arabasından ekmek arasında tercihimdir :) Kimisi baharata gömer çok kızarım onlara !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet emrilyo olarak kolay oluyor.. Biraz tecrübesiz yakalandım o konuda...
      El arabası ama sadece kokoreç domates falan havasını bozar sulandırır canım kokoreçi...

      Sil