31 Temmuz 2012 Salı

İSTİRİDYE MANTARI (KAVAK MANTARI)

   Ağız tadını bilenler size mantar türlerinin son zamanlarda yetiştirilebilen çeşitlerinden İstiridye Mantarını anlatmak istiyorum. Karşınızda duran bu mantarı bildiğiniz ve genelde gördüğünüz kültür mantarı ile karıştırmayın derim. Son zamanlarda üretimi ve tüketimi gittikçe artan İstiridye Mantarı içinde bulundurduğu protein ile en iyi kalite ete ve mantarlarda fazlasıyla bulunan bakteriyi de içinde hiçbir şekilde bulundurmaması ile de sağlıklı ve leziz bir tüketim ürünü.... Bizim kültürümüzde yeni yeni yerleşen mantar genelde türk mutfağında sos olarak kullanılıyor ama ben tamamen yemek olarak tavsiye ettiğim ve yerken parmak uçlarınızı özleyeceğinizi düşünüyorum.
İstiridye mantarının içindeki yağ oranının düşük olması nedeniyle kalbe iyi geldiği, kolesterolü düşürdüğü ve bu nedenle de bitkisel protein deposu olduğu ifade edildi.
(cihan)Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi'nde test edilip, üreticiler tarafından ekilen kavak mantarı üreticilere yeni ekmek kapısı olacak. Besleyici özelliği ile iyi bir gıda türü olduğu belirtilen kavak mantarının, nemli ortamda zahmetsizce yetiştirilebildiği ifade edildi.
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Pekşen, kültür mantarına olan ilginin son zamanlarda hayli arttığını, zahmetsiz ve bölgenin nemli olması nedeniyle herkesin rahatlıkla yetiştirebileceğini savundu. OMÜ Ziraat Fakültesi bahçe bitkilerinde mantar yetiştiriciliği çalışmalarının 1990'dan itibaren sürdürüldüğünü belirten Pekşen, "Bu seneki çalışmamız arasında özellikle istiridye mantarı ya da halk arasında kavak mantarına ağırlık verdik. Özellikle öğrencilerin teorik bilgilerinin yanında, pratik bilgi almalarını sağladık." dedi.
Kültür mantarı denince vatandaşın aklına beyaz şapkalı mantar geldiğini hatırlatan Pekşen, şu bilgileri verdi: "Son zamanlarda piyasada kavak mantarı görmek mümkün ve yetiştirilmesi de çok kolay. Besleyici özelliği ile son dönemde kültür mantarına ilginin arttığını görüyoruz. Kavak mantarı ağaç kütüklerinin yanı sıra sap, saman gibi materyaller üzerinde rahatlıkla yetiştirilebiliyor.
Tanıtımının artmasıyla birlikte halkın damak tadına uygun bir lezzet olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. Şapkalı mantara göre yetiştiriciliği kolay. Her türlü hastalıklara dayanımı yüksek. Beyaz şapkalı mantarlarda hastalıklarla mücadele oldukça sıkıntı oluşturuyor. Güçlü ve dayanıklı yapısı ile halk arasında iyi bir pazar bulacağına inanıyoruz. Tamamıyla doğal koşullarda yetiştirilmiş ve organik olarak yetiştiriliyor."
Mantar üreticisi Hakkı Karaman ise ağaç kütükleri üzerinde 7 -8 aylık bir deneme ile verimli sonuç aldıklarını, talebi karşılamak için üretimi artırmaya yönelik çalışma başlattıklarını söyledi. Kavak mantarı için pazar sıkıntısı yaşamadıklarını, üretimi çoğaltıp, piyasaya bol miktarda sunmayı hedeflediklerini belirten Karaman, "OMÜ'nün tohum ve teşviki ile bu işin üstesinden gelip, ilçemizde patentli, sürekli pazarını sağlayabileceğimiz bir ürün haline getireceğiz. Şimdiden 7- 8 aile yetiştirmeye başladı. 12 ay verim alabilirsek, bu bölgede aileler tarafından yetiştirilmesi çok kolay olacak." açıklamasında bulundu.

      İstiridye Mantarını tüketme şekillerinde,
1) Mangal da zeytinyağı ile dinlendirilen mantarlar köz olmuş kömür ateşine yerleştirilir. En iyi parça etten güzel olur.
2) Soğanlar kavrulur üstüne orta kesilmiş mantarlar (yıkanıp temizlendikten sonra) atılır hafif ateşte kapağı kapalı vok tavada kavrulur. Son 5 dakikada kapak açılır ve ateş biraz daha arttırılır. İsteğe göre baharatlar konur.
  
 Yatırım Amacını Düşünen Arkadaşlar; Ortalama 100 metre kare bir çadırın ilk üretime kadarki maliyeti 22.000 Tl dir. Bu üretimde 20 ton  kompost üründen en az % 25 üretimden 5 ton üretim alınır. Kilosunun toptancıya 4 TL. ye verildiği pazarda 10 TL. ye satıldığı düşünülürse stratejiye görede kazanılacak para 20.000 TL. ile 50.000 TL. arasında değişir. Bu mantar türü 90 günde üretildiğinden ve ikinci üretim içinde sizin cebinizden kompostlar için 6.000 TL çıktığında ki ileride kompostuda siz üretebilirsiniz. Karınızın artışı sizin çalışmak istediğiniz süre ile orantılı oluyor.
     İlk başta bir yiyin ne ile karşı karşıya olduğunuzu ve ne kadar edeceğini birde siz düşünün derim..

                                                http://www.istiridyemantari.net/


2 yorum:

  1. birleşip istiridye mantarı işine mi girsek naapsak ^_^

    YanıtlaSil