4 Temmuz 2012 Çarşamba

İNŞAAT SEKTÖRÜ

Turistler bunun için mi geliyor

    Ekmek paramı kazandığım sektörden bahsetmek istiyorum sizlere, biraz zor olacak çünkü 200 sektörüde aynı anda harekete geçiriyor. Bununla birlikte bizim gibi 3. sınıf ülkelerde belli sürelerde
ekonomiyi tek başına sırtlıyabiliyor şu anda olduğu gibi...
      Bunun çok tehlikeli bir durum olduğunu ne yazık ki göremiyor yada görmek istemiyoruz. Avrupa'nın önemli inşaat ülkelerinden İspanya hızlı bir şekilde inşaat sektöründe büyüdü. Düzenli ve dengeli bir büyüme çalışması yapmayarak şuan çok büyük bir krizin eşiğinde içindede diyebiliriz. Bu durumun bizim ülkemiz Türkiye'nin de başına gelmemesi için hiçbir çalışma bulunmamaktadır.
      İstanbul başta olmak üzere dikkatsiz gözlerin bile boş bulunan her araziye yada dolu olan arazilere bile birer birer  towers'lar recidence dedikler kutuları dikiyorlar. Ben bunları hergün birer birer geziyorum. Ne ile karşı karşıya olduğunuzu, sadece bir kutun içinde 4 duvarda olduğunuzun farkına varın, size kendi hisleri olan bir apartman vermiyorlar. Bir beton yığını hazırlıyorlar. Ama ya dönen rantlar, karşılanan belediye harçları, karşılıklı resmi olmayan anlaşmalar,  güneş görmeyen evler, yada bir bina sayesinde o bölgenin bütün silületinin bozulması, 5000'lik plan dedikleri raporlamalara rant için bir günde değiştirip istedikleri araziyi mütahhit dedikleri şahsiyetlere peşkeş çekiyorlar.  Bunlarla kim ilgilenecek ki yada kimin sorumluluğunda herkes kendi cebinin düşünürse gerçi ceplere sığmayacak paraları konuşuyorum ben bu noktada, aklınızın almayacağı basit paralar bunlar, kimse beni ve benim gibi insanları aldatmaya çalışmasın herkes bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın mantığında...

      Yolun sonuna az kaldı artık,İnşaat firmaları iki yıl önce piyasada kullanılmaya başlanan barter denen bir sistem sayesinde dönebiliyor. İnşaat firmaları betonu daire karşılığı alıyor, kapıyı pencereyi daire karşılığı alıyor. Arsayı daire karşılığı al, projeyi daire karşılığı çizdir. Aaa dikkat daha bu dairelerin tapuları yokken sadece bir sözleşme ile verilen daireler bunlar, sonra 20 ay denen projeler 60 ayda bitmez oluyor. Bundan kim zararlı çıkıyor. Herkes yani biz mahkemelerin dosya konularında onuncu sırada arsa davaları, bu dünya genelinde ilk üçte olduğumuzu gösteriyor.

      Belki sizinde bir arsanız var, ordan köşeyi dönmeyi düşünüyorsunuz, ama iş göründüğü gibi değil, işin sonu dönüp dolaşıp bize dokunacak bunu sakın unutmayın..

     Not: Eski ustalar ne yazıkki artık yok. Barter sistemi sayesinde taşeronluk uçtu gitti. Buda işi kalitesizleştiren en önemli etkenlerden biri...
Güliverin Maceraları
    Not2: 1999 depreminden sonra her inşaat projesine Yapı Denetim Firmaları zorunlu tutuldu. Yani sizi denetleyecek bir firmaydı bu, sonra ne oldu o Yapı denetim Firmaları İnşaat firmalarına ortak oluverdiler.
         Ne demekti bu; denetleyecekleri İnşaat firmasının ortağı olan bir firma zarar etmek istermi ?

  

11 yorum:

  1. Tespit çok başarılı siyasi etkenler ve diğer akraba ilişkileri de bir yerlerini sokmadan edemiyorlar bu sektöre, yaşadığım yer küçük ama yakinda buralar da bahsedilen firmalardan birine rant sağlamak için kullanılıyor olacak hali hazırda bitirilen projeleri saymıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sevgili bloger...
      Durdurulması için artık yol kalmamak üzere..
      Herkes kendi açısından bakıyor duruma ama Semi nin dediği gibi durum içler acısı..

      Sil
  2. İçler acısı:((
    Durumu ifade tarzın çok iyi. Sektörün içinde olunca tabii durum bambaşka.
    Dışardan görünen daha çok plansız büyüme, garip (olmayan) bir şehircilik anlayışı.
    Barter sistemini bilmiyordum, daha ne çok şey var kim bilir anlatacak senin açından!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ne yazık ki öyle..
      daha çok üçkağıt var esasında tek bir konu olarak barter ı yazabilirim bir ara..
      Gerçi çok kalın konular zaten yeter,nce sıkılıyorum bu konularla ama yapacak birşey yok sonu daha vahim olacağa benzer

      Sil
  3. Bir şeyler de ben yazayım dedim ama sonra baktım ki herşeyi yazmışsın zaten daha da ben karartmayayım insanların içlerini :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mr. E ortak yazmak lazım senin ile bu konuyu derli toplu

      Sil
  4. Benim yazı biraz daldan dala oldu Mr.E ama dertliyim çok toparlayamadım işte :)

    YanıtlaSil
  5. Toparlanabilecek bir tarafı yok ki işin, baksana en son olarak ortalıkta dolaşan habere göre (ki dezenformasyon iki türlü yapılıyor artık, dolayısıyla hangi haber doğru hangisi yanlış kesin emin olamıyor insan)çamlıca tepesine yapılacak cami bir M.Sinan eseri kopyası olacak. Mekanların sadece araç olduklarını, tapınmanın mekana olmaması gerektiğini bunun için de artık kubbeli bir şeylerin yapılmasına gerek kalmadığını, kubbenin belki bundan 1500-2000 sene önce o açıklığı geçmek için en ideal form olduğunun ama bugün ona artık gerek kalmadığının anlatılması lazım insanlara ama nerede seni dinleyecek adam. Üstelik böylesine kritik bir noktada yapılacak bir caminin yarışma ile belirlenmesi -bence- gerekirken oldu bittiye getirilmesi apayrı bir olay. Tıpkı artık etrafımızda yaşanan diğer imar fiilleri gibi...

    YanıtlaSil
  6. Ve mesela şimdi bunu yazdım ya, kesin bunu bir yobaz okusa adım anında "kafir" olur. O kadar da eminim bundan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varsın benim adımda bu yolda gözüküyorsak kafir olsun,
      Yedi tepenin istilası başladı artık ilkide çamlıca olsun derler.., ,
      Ben bunun sonunu göremiyorum, gerçi görülecek birşeyde yok

      Sil
    2. İnsan sinirlenince ne dediğini bilmiyor Mr.E :)

      Sil