24 Temmuz 2012 Salı

GÜRKAN GENÇ DEMİR ATLI ADAM

    Benim yeniden kamaşan bisiklet sevdamı blogumu okuyup takip eden arkadaşlar bilirler, ama ben neyimki hayatının akışını belkide hayatını bunun için yaşayan ve aynı toprağın bir parçası olduğumuz böyle insanları duyunca gerçek bir haz duyuyorum.

      Gürkan Genç bizden biri zor zanahat okulunu bitirip, iş hayatının koşuşturmasına kendini atan ama sonradan ben kim için ve ne için bu işerle uğraşıyorum diyecek kadar cesaretli olmuş en sonunda da çocukluk hayalini yerine getirmeyi başarmış biri...

     İş hayatının son aylarında bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullanmaya başlayan Gürkan, çocukken kurduğu hayali hatırladı. ( Belki banada nasip olur demedim değil)

2010 yılının Nisan ayında “Doğa için Pedalla” diyerek Samsun’dan bisikletiyle yola çıktı. Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan Çin, Moğolistan ve Güney Kore rotasını takip ederek Japonya’ya ulaştı.
11 ay süren bisiklet yolculuğunda Gürkan; 11 ülke, 950 şehir, kasaba ve köy gezdi. 15.000 kare fotoğraf, 2242 dakika video çekimi yaptı. 12.500 kilometre pedal çevirdi.
  • Kuzey Asya’nın tamamını,
  • Orta Asya Türk Devletlerini,
  • İpek Yolu’nun tamamını,
  • Türkmenistan’da Kara-Gum Çölü’nü, Moğolistan’da Gobi Çölünü,
  • Tacikistan da en yüksek geçitlerden biri olan 4650 metrelik Pamir ve toplamda 37000 metrelik Valkhan vadisi tırmanışını,
    Bisikletiyle tek başına geçmeyi başaran ilk Türk olarak tarihe geçti.
Hayali sadece bu kadar değildi! Küçükken, annesine “Bir gün gelecek bisikletimle dünyayı gezeceğim.” demiş....

Gürkan Genç 2012 yılında başlayacağı “Gelecek için Pedalla” projesi ile 7 senede 7 kıta, 84 ülke, 115.000 kilometreyi pedallayacak. Dünyanın en büyük 5 çölü, en yüksek 5 araç geçiş noktasından geçip Everest ana kamp alanı tırmanışını gerçekleştirecek. Daha önce tek seferde denenmemiş bir rotayı deneyerek rekorlar kitabına girip Türkiye’ye geri dönmeyi hedefliyor.

   Böyle insanların başarıları başkalarının fikirlerini harekete geçirmek için çok güzel örnek oluyorlar... Herkes başka türlü taşıyor ay yıldızlı bayrağı.. Bazısı kimliğinde, gögsünde, kalbinde, kolunda, evinde ama o bisikletinin arka tekerinde dünyaya gösteriyor...
 
   Gürkan Genç'in neler yaptığı azda olsa merak ediyorsanız birde kendi sitesine bakın derim...
http://www.gurkangenc.com/

5 yorum:

  1. Özetle: hayallerimizin peşinden gitmeli yani...Sen en azından İstanbul trafiğinde bisiklet turunu yapıyorsun.
    Her şey tamam da şu Everest tek sefer tırmanışında kaldım. Ciddi çok zor.

    YanıtlaSil
  2. Semi herşey tamam da bi everest kaldı takıldığın he... benim ki sadece heves bakalım sonu ne olacak... Ben gidip sadece everest e çıksam yeter diyorsun sen yani.. :)

    YanıtlaSil
  3. Everest abi bu, boru değil! Çıkışı da anlarım , tek seferde kısmı peh peh peh dedirtti...

    YanıtlaSil
  4. dur bozma çocuğu Semi... Heves etmiş işte :) rüyalarımı bozma ben gidip iki kere geçeceğim everest i...

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler Emir.

    Everest Ana kamp alanına tırmanış aslında kolay tırmanışlardan biri. Çin tarafından tırmanış asfalt uzerinde 5364 metrede .. Mesela Semo la Tibet 5565 metre arazi tirmanışı, Abra geçiti 5059 arazi tırmanışı, sani geçiti de arazi : ). Keyifli bir yolculuk olacağını hayal ediyorum . Ne kadar zorlu olursa olsun keyifli : )

    YanıtlaSil