18 Mayıs 2013 Cumartesi

SPOR, DİYET, BESLENME




   

           Tekrardan merhaba bezelyelerim,

           Artık yavaş yavaş bloglardan her yerde tatil planları, resimleri, hazırlıkları gözümün içine girer vaziyette ve bunun ilk göstergelerinden biride instagram, internet, twitter, televizyon ve çevremdeki insanların ortak dertlerinden biri olan rejim beslenme ve spor üçlüsün dertlerini görür oluyorum.. Bu seferki karalamamda da bunu biraz kendi tarzımda yazayım dedim sizlere.....

 
            Normal bir bezelyenin 18 yaşına kadar hele hele bu erkek ise 25 yaşına kadar kilo kontrolü ile çok alakası olmayacağını düşünmekteyim. Ama bizim bunu tarzı hayat felsefesi edinmemiz için küçük yaştan bize aşılanması gerekmektedir. Bunun yararını ilerleyen yıllarda göreceğimizi bilmemiz gerekir.

            Standart yalanlar vardır spor için örnek vermek gerekirse; çok çalışıyorum (ne için çalışıyorsun), zamanım yok(elindeki telefona harcadığın zamanın sadece dörtte biri desem), havalar soğuk(vucudun ile sıcak bir ilişkin varmı ki), kapalı alanda spor yapamıyorum(kapalı alanda fast food yiyorsun ama), tek başıma sıkılıyorum(tek başına uyuyorsun ama), yürüyüş bandını sevmiyorum(o seni seviyormu ki)

             İşte ortalama spor yalanları bunlar birde beslenme ile ilgili yalanlara gelelim.....çok acıktım (kim dedi çok acık diye), bugün hiçbir şey yiyecek zaman bulamadım( bulamazsın tabiki elinden düşürmüyorsun telefonunu bir adet elma yemek için ne kaç mesaj hakkı gerekiyor acaba) evde hep kek börek var(evde ütüde var yapıyormusun her gün), arkadaşlarım hep beni zıvanadan çıkarıyor( sende spor yapan arkadaş bul onlar hasta değil ki) ama yemek yemeği çok seviyorum( bende sana yeme demiyorum ki ye ama doğru düzgün besinler ye) düzenli bir hayatım yok ( kim saat 22'de yatıp saat 07:00'de kalkıp önüne kahvaltı geliyor ki düzen dünyada yokki senin yanında olsun .... İşte görüyorsunuz bunların hepsi mazaretten ileri gidecek sebepler değil onun için gelin bakın bakalım size ufak ama çok yararlı tiyolar vermeye çalışayım.


             Hayatta kendiniz için ne yaparsınız sorusuna spor yaparım diye cevap vermenin size faydaları...

  Sağlık, haftada 3 günden fazla spor yapan bezelyelerin ortalama 6 yıl daha fazla ve bu süreyi daha sağlıklı geçirdikleri kanıtlanmış. Spor yapan çoğunluğun % 80'i sigara kullanmadığı saptanmış. Bunun faydalarınıda biliyor olmalısınız. İçki bir keyif aksesuarı olduğu için bende içmeyi az çok sevdiğim için burada kıyak yapıyorum ona..... Beslenme çeşitliliğinde doğru ürünleri kullanan insanların bilinen çoğu hastalıktan uzak durdukları kanıtlanmış.Tabiki genetik olarak bir durum varsa bizi aşar ona göre....

              Şimdi gelelim nasıl insanların nasıl beslenip nasıl spor ve beslenme yapmaları gerektiğine.....

1.Gündelik bir hayatı olanlar: Sabah kalkıp işe gidip akşam geç saatte evine zar zor gelen geldiğinde de hali olmayan çoğunluk bir kesim; evet bunların işi çok daha zor hele hele evli iseler ama onun içinde Amerikalı bilim adamları bir çözüm bulmuşlar... Doğru Beslenme + yarı zamanlı spor bunun açılımı hayatlarında ne olursa olsun bir düzen olan bu tür bezelyeler sabah gerçek bir kahvaltı etmeleri gerekir bunu beraber yaparlarsa da onların ilişkileri için büyük bir artı olarak yatakta uyuyarak geçirecekleri zamanın yarım saatini çalmak öğelene kadar gereksiz besin almamalarını sağlayacaktır. Öğlende iş yerlerinde dikkatli beslenip akşam birlikte tekrar mutfağa girip kısa zamanda yapılan ve saatine göre hafif olan gıdalar tüketeceklerdir ve bunlardan istenen spor çok basit olan ve bir çiftin evliliği içinde önemli olan kumandayı alıp tv karşısına geçmek değil spor ayakkabıları giyip tempolu ve günün sohbetini etmek için yapılacak olan haftada en az 3 kere yürüyüş olacaktır.. ( Dikkat ettiyseniz bu program ile çiftlerin daha çok zaman geçirdikleri ve gerçek bir düzene girdikleri gözlenir)

2. Biri çalışıp biri evde olanlar; bu tür bezelyeler için en önemli sorun ayrı bir yemek düzenidir biri ötekine kıyamayıp sabah kaldırmaz ve kahvaltıyı evden çıkan tost, börek, simit, poğaça çeşitlerinden biri ile açar ve bu çok yanlıştır öteki bezelye ise kendisine kallavi bir sofra hazırlar ve bu sağlıklı olandır çünkü kahvaltı ne olursa olsun en zengin gibi edilmelidir. Öğlen olduğunda işte olan bezelye ekmek ihtiyacı duyar çünkü sabah yediği karbonhidrat kısa sürede tüketilmiş olup tekrardan istek uyandırmıştır ve tekrardan yanlış bir şekilde ekmek arası yada dışarıda yanlış bir şekilde beslenmiş olmuştur. Ama gerçek anlamda vücudun ihtiyacı olan maddeleri alamamıştır. Evdeki bezelye ise zamanı olduğundan dolayı kendine güzel bir öğle yemeği programı yapmıştır ve ardından merakı varsa spor yolunu en kötüsü bir alışveriş merkezinde yürüyüşe çıkmıştır. Buda ortalama bir kadın için 3 4 km. tekabul eder buda hiç fena değildir. Akşam olduğunda dışarıdan gelen bezelye aç bir şekilde evdeki herşeyi bütün gece boyu yer bitirir ve bu ona hiçbir fayda getirmez. Ama evdeki bezelye kendinden mutlu bir şekilde spor yaptığı içinde enerjik olarak ufak bir akşam yemeği ile bunu geçiştirebilir ve bu belli bir süre böyle devam ettikten sonra çiftlerin ilişkisi içinde problem doğurmaya başlar. Birbirlerine zaman ve beraber yaptıkları uğraşları azaldığından dolayı birbirlerine enerjileri düşer ve biri diğerini beğenmez.

3. Bekarlar; bekarlık sultanlıktır der eskiler görünürde bunun anlamı kendine özel zaman ayırmaktır belkide.. Ama hiçbir canlı tek başına yaşıyamaz. Bekarlığı yarım yaşıyan insanlar için problem devam etmektedir. Bunu şöyle açmak gerekirse, mesela aileniz ile yaşıyorsunuz ve çalışıyorsunuz yada okuyorsunuz sabah kalkıyor annenizin hazırladığı güzel kahvaltıyı yiyorsunuz. öğlen iş yada üniversite ortamı öyle böyle öğle yemeği fena olmuyor nede olsa bekarsınız kendinize bakmanız gerekiyor. Ama akşam annenizin eski usul yaptığı yemekler bol yağlı tuzlu ve haftasonları gezmeler tozmalar düzensiz uykular bekarların ortalama 02'den önce uyumadıklarını istatistikleri var. Haftasonları mayalı içkiler kalori kalori ve çaktırmadan fazlasıyla alınan glikoz... sonra bakıyorsunuz vücudda istenmedik kilolar oluşuyor, spor yapayım diyor ama beslenmenize dikkat etmiyorsunuz bunun sonucunda da kısa süre içinde suçu spora atıyor eee tabiki böylece bırakıveriyorsunuz. Bir anda hiçbirşey yememeye başlıyorsunuz bunun yanlışını sizlere söylememe gerek yok sanırsam...

      bu liste 4 5 6 diye gidecek ama bayağı uzun bir yazı olmak üzere ilgilenenler olursa devamı gelecek onu belirtmek isterim ama şimdilik kısa bir program vermek isterim herkese çeşitlendirilmiştir.

a. Fitt bir vucüda sahip olan ve Haftada 3 günden fazla spor yapan ve bu sporu yaparken özel amaçlarının kalori yakmak olduğu bezelyeler için standart olarak beslenme tavuk göğüsü, salatalar, somon balığı, peynir,elma,badem ceviz birer avuç, sebze gibi  tüketimler olucaktır. 20 35 yaş arası bir bezelyenin günlük kalori ihtiyacı 1800 ile 2200 arasındadır bunun ne kadarını almaz iseniz ve ne kadar sporda yakarsanız sinin faydanızdır. Hayatınız boyunca haftada 3 günlük spor yapabilirsiniz çünkü bu sadece yürüyüş bile olabilir.

b. Şekillenme ihtiyacı duyan hem spor yapıp hemde rejim yapmak zorunda olanlar; Başlangıç için en büyük tiyom 3 beyazı silmeleri olur un tuz şeker bu onlara kısa sürede kendilerine güven verecek olan ön kilolarını atmalarını sağlayacaktır. Ardın spor salonun gitmeden düzenli olarak yürüyüş yapmaları olacaktır. tempolarını ve sürelerini kendilerine göre arttırarak. Buda 2. güven noktasını geçirecektir. Ardın orta derece bir spor salonu yazılıp şekllenmek için öncelik olarak kolay plates hareketleri ve ardından gerçek bir diyet için hazırsınız demektir.

c.Ağır spor yapan ve yapacak olanlar için; ağır spor denince bodybulding, crossfitt girmektedir. Bu bezelyeler protein ağırlıklı beslenmeleri gerekir. Düzenli yaşamaları gerekir. Günde 2 saatte haftanın 5 günü spora devam edeceklerinden çok düzenli bir beslenme programı gerekmektedir. Örnek gerekir ise; sabah 3 4 yumurta, peynir, zeytin, süt, öğlen değişmek ile birlikte tavuk göğüs, bakliyat, ton balığı, spordan önce yarım lite yarım yağlı süt  spordan sonra tekrar yarım yağlı süt, 1 adet muz, akşam saatine göre tekrar bakliyat veya tavuk göğüs... Bu sporu yapanlarının hayatlarının felsefesi olması gerekir spor yoksa bıraktıkları an vucüdları onları yarı yolda bırakır. Onun için önerim kendi ağırlıkları ile yapabilecekleri crossfitt sporudur.

d. Spor yapamayan ama şekillenme ihtiyacı duyanlar.. Diyet ürün diye birşey yoktur bunu unutmamak gerekir sadece lifli ürünler vardır bunlar daha geç acıktırır buda önemli bir durumdur. Daha geç acıkmak daha az öğün demek değildir daha az yemektir.. Bunu unutmamak gerekir. Onlar için ise en kolayı tabaklarındaki yemeklerin kapladığı yeri küçültmektir ve tekrar 3 beyazı kesmeleri olacaktır.


    Uzun ve sıkıcı bir yazı olmaya doğru gittiğini düşünüp şimdilik noktayı koydum. Arkadaş bezelyeler ama faydasını göreceğiniz düşünüyorum... Bakalım ilgi olacak mı?
         

16 yorum:

  1. Öncelikle ben senin blogunu neden takip etmiyormuşum acaba?? Tam da aradıklarım var imiş burada, oh be diyorum. Ayrıca ismin emirmiş memnun oldum bezelye :) Gelelim yazıya, ben 1. ve 3.kategori arasındayım; çalışıyorum sabah 7.30ta evden çıkıyor akşam 7.30ta geliyorum ve bekarım ama ailemle değil yalnız yaşıyorum. Haftada 4 akşam kardiyo+pilates yapıyorum fit olduğumu düşünüyorum ama 1-2 kilo verme hedefim var şu sıralar. Yazdıklarından bazı notlar aldım kendime göre, zaten bazısını uygulamaktaydım bazılarını da uygulayacağım. Sözün özü eline sağlık :) takipteyim bundan sonra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosgeldin bezelye hamide... spor iyidir candir ... 2 3 kilo spor yapan için hicbirsey ama önemli olan nokts tekrar almamak... kardiyo ve plates beraber tam oluyor plates ozellikle karın bölgesi için birebir... :) desene her kategoride varsin :)

      Sil
  2. Tebrik ederim...Çok değerli bilgiler vermişsin bezelye:)Ben 2.gruba dahilim.Evdeyim yani.Hem diyet hem spor yapmak zorundayım.Çikolata hassas noktamdır,sadece haftada bir gün izin veriyorum kendime:)Başardım sayılır,5 kg verdim ve senin plankla ilgili tüyon sayesinde daha kaliteli spor yaptığımı hissediyorum...Burda da takipteyim artık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman beklerim bezelye :) 5 kilo çalışkan biri için kolay sende onlardan birisin... haftanın bir günü her zaman hediye edilir ne bulursam yerim ben o gün. .. benim günüm pazar mesela :)

      Sil
  3. bütün günü işde geçiren muhasebeci bir bezelye yürümeye vakti yok kendiliğinden verdiğim kiloları almamak için uğraşıyor keza şu aralar :) evde yemek yemiyordum ama işde stresdenmi ne miğdem gurulduyor ve tablot yemek kilo demek :)) spor yapmaya zaman bulmam lazzzımmmm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutsuz olma bezelye :) iş önemli hersey yoluna girer yeterki insan sinir stres yapmasın ... evet tabdot işi zor.. yağı tuzu karisik oluyor o islerin :) bul bir zaman bul kendine

      Sil
  4. bu mevsimde daha uygun bi post olamazdı :)
    yalnız erken davranmışsın Mehmet Öz gelip kanal kanal dolaşmadan, gözümden kaçmadı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahsaaa.... isterseniz devamı gelir :) ama güzel oldu yaa

      Sil
    2. ben isterim :)
      çünkü evet yapmışsın olmuş :)

      Sil
    3. Cok tesekkur ederim bezelye muzurella... :)

      Sil
  5. Çok güzel yazmışsın ellerine sağlık bezelye :) şey ben yurtta kalıyorum açık büfe tarzı tabdot yemek var. Yemeği kessen olmuyo kesmesen olmuyor bi yol göster

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosgeldin buralara bezelye melo... bilirjm yurt ortamini abur cubur girladir iş zordur oralarda... kacmak gerek ve arkadan aglamasini duya duya tabagin yarisini ellememek ve tabiki o abur cuburlarida karsindakine yedirmek :)

      Sil
  6. Kral bezelye sık kullanılanlara ekledim bu yazıyı:))) Gözümün önünde olsun ve her an sapmaya karşı frenlesin beni diye:)))) Mesela şu an yarım paket bitter yiyecektim ve durdum:D PAKETİ BİLE AÇMADAN BAKIŞIYORUZ :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paketin Sonu ne oldu...:) idare eder oldu yazı biraz daha guzeli gelecek mi bakalim yorumlar önemli ::))) ama böyle güzel yorumlar teşvik ediyor beni

      Sil
    2. kilere kaldırdım :)gözümün önünde durmasından iyidir. zulada uslu uslu bir sonraki KRİZZZZZZZZ anını bekliyor. tabii biri benden önce onu alıp pasta yapmazsa :p bu ben de olabilirim HER AN ;) brownim meşhurdur :D

      Sil
    3. ooooo ilerme iyi.. ama devamıda gerekli anlık olmaz bu iş... hımmm borniyide severim hemide çok ama yemeden sevenlerdenim ben:)

      Sil