28 Mayıs 2015 Perşembe

HANGİ VÜCUT TİPİNE SAHİPSİNİZ



              Ne yaparsam yapayım kilo alamıyorum, ne yaparsa yapayım zayıflayamıyorum, bir türlü vucut şeklim üçgen olmuyor, obliklerim çıkmıyor, gögüslerim irileşmiyor, karın kaslarım belirmiyor, omuzlarım çok dar, kollarım bu kadar çalışmaya incecik, bacaklarım milletin kolları kadar... Bayanlar için kollarım sallanıyor, bacak içlerim darmadağın, kilo kontolünü sağlayamıyorum, ne yesem yarıyor, çok cılızım, vücudum kadınsı değil çocuk gibi, 2 gün yedim mi yağlanıyorum vs vs. işte bunların sebepleri yapılması gerekenler neler hadi bakalım bilgiye doğru uzanalım. :)

              İşte bu sefer ki konumuzda bu arkadaşlar hangi vucüda sahibiz ve ona göre ne yapmamız gerekiyor. Başlayalım ne dersiniz.....


               3 ana vucud yapısı vardır. Bunlar EKTOMORF, MEZOMORF ve ENDOMORF olmaktadır. şimdi bu isimleri tek tek ele alalım ve hangisiyiz bilelim ne dersiniz.

                       

  EKTOMORF VÜCUT TİPİ....

     Ektomorf, tipik sıska çocuk oluyor. Ekto’ların küçük eklemli, ince kaslı ve hafif bir yapıları vardır. Genellikle incecik kaslarla kaplı uzun,ince kollara ve bacaklara sahip olurlar. Omuzları ise  ince ve dar görüntüdedir.
Ektomorf’ların tipik özellikleri:
•­­­­­­­­­­ Küçük, ‘narin’ bir beden ve kemik yapıları vardır.
•­­­­­­­­­­ Dümdüz bir göğüse sahiptirler.
•­­­­­­­­­­ Küçük omuzları vardır.
•­­­­­­­­­­ Kilo almakta zorlanırlar. •
Hızlı metabolizmaları vardır. Kilo almak, Ektomorf’lara­çok zor gelir. Kalorileri çok çabuk yakan hızlı bir metabolizmaları vardır. Ekto’ların, kilo almak için yüksek­miktarlarda kaloriye ihtiyaçları vardır. Antrenmanları, büyük kas gruplarında odaklanan kısa ve yoğun çalışmalar şeklinde olmalıdır. Takviye ürün kullanmaları kesinlikle tavsiye edilir. Gece boyunca kas katabolizmasını (yıkımını) engellemek adına yatmadan önce yemek yemelidirler. Genelde, kaslarının yeniden incelmesini kolaylaştıracak şekilde çok çabuk yağ kaybederler.

Mezomorf ­Vücut Tipi ( ŞANSLI GENLERE SAHİP OLANLAR )

Mezomorf’ların iri kemik yapıları, iri kasları ve kendiliğinden atletik bir yapıları olur. Vücut geliştirme için en uygun­vücut tipidir. Kilo almak ve vermek onlar için oldukça kolaydır. Doğal olarak kuvvetli olduklarından kas yapmak için harika bir temele sahiptirler.
MEZAFORM VÜCUT TİPİ
•­­­­­­­­ Atletik yapıları vardır.
•­­­­­­­­­­ Genelde sıkı bir vücuda sahiptirler.
•­­­­­­­­­­ Belirgin kasları vardır.
•­­­­­­­­­­ Dörtgen biçiminde bir vücuda sahiptirler.
•­­­­­­­­­­ Güçlü yapıları vardır.
•­­­­­­­­­­ Kolayca kas yaparlar.
•­­­­­­­­­­ Ektomorf’lardan daha kolay yağ kazanırlar.
Mesomorph vücut tipi, ağırlık antrenmanlarına en iyi yanıt veren vücut tipidir. Kazanımlar; özellikle de yeni başlayanlarda genellikle kısa bir sür zarfında görülmeye başlanır. Mesomorph’ların zayıf tarafları, ectomorph’lara kıyasla daha kolay yağ kazanmalarıdır. Bunun anlamı, kalori alımlarına dikkat etmek zorunda olmalarıdır. Genelde mesomorph’lar için en iyi antrenman şekli ağırlık çalışmalarıyla kardiyonunkombinasyonudur.

       

Endomorf Vücut Tipi

Endomorf­vücut genelde sağlam ve yumuşak olur. Çok kolay yağ kazanırlar. Kalın kollara ve bacaklara sahip kısa bir yapıları vardır. Vücudundaki kaslar, özellikle de üst bacakları güçlüdür. Squat gibi bacak egzersizleri onlara kolay gelir.
Endomorf’ların tipik özellikleri:
•­­­­­­­­­­ Yumuşak ve yuvarlak vücut hatları vardır.
. •­­­­­­­­­­ Kası da yağı da çok kolay kazanırlar.
•­­­­­­­­­­ Genelde kısa olurlar.
•­­­­­­­­­­ Yağ kaybetmekte zorlanırlar.
• ­ ­ ­ ­ ­ Metabolizmaları yavaştır.
•­­­­­­­­­­ Kaslar çok belirgin değildir Endomorf’lar, iş antrenmana gelince kolayca kilo alırlar.
Maalesef bu kiloların büyük kısmı kas değil yağ olarak depolanır. Yağ kazanımını minimumda tutmak adına Endomorf’lar, ağırlıkla birlikte her zaman kardiyo da yapmalıdırlar. Diyetlerinde yüksek protein alımına ihtiyaç duymadıkları zaman takviye kullanmazlar.

Yukarıdaki Vücut Tiplerinin ­Arasındaysanız

Bu vücut tipleri, değişmez değildir. Aslında çoğu kişi bu vücut tiplerinden ikisinin bir kombinasyonuna sahiptir. Bu kombinasyonlar; Ektomorf / Mezomorf ­şeklinde olabileceği gibi Mezomorf/Endomorf biçiminde de ortaya çıkabilir. Mesela bir Endomorf­ gibi kilo alan saf bir Mezomorf ile karşılaşmak çok sıradışı bir durum değildir. Vücut tipinize uyacak biçimde diyetinizi ve antrenmanlarınızı da düzenleyebilirsiniz. Son bir nokta olarak, vücut tipiniz ne olursa olsun iri ve definisyona girmiş kaslarla dolu sağlam bir vücuda sahip olabileceğinizi ifade etmek isterim. En zayıf kişiler bile kilo alabilir. Evet, bu diğerlerine göre daha zor olabilir ama eğer sıkı çalışma iradesini gösterirseniz her istediğinizi yapabilirsiniz.­

10 yorum:

  1. hangisine girerim diye düşünüyorum ama işin içinden çıkamadım çok zor :)

    YanıtlaSil
  2. ikisi de aynı anda olabiliyorsun acaba öylemisin ki :) hem bu arada beni instagram da silmişsin bakıyorum yamuğumu mu gördün bakayım :)

    YanıtlaSil
  3. Aaaa ben hiçbirinde değilim hocam:)) Ne olacak benim halim:)
    Bu arada Muzu hepimizi bıraktı, açıklama bekliyoruz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varsindir varsindir 😃😊 o kadar kek böreğr birseyin yoK masallah bu aradaaa selin duy sesimizi ne oldu beee gemileri mi batirdik 😄

      Sil
    2. Varsindir varsindir 😃😊 o kadar kek böreğr birseyin yoK masallah bu aradaaa selin duy sesimizi ne oldu beee gemileri mi batirdik 😄

      Sil
    3. Varsindir varsindir 😃😊 o kadar kek böreğr birseyin yoK masallah bu aradaaa selin duy sesimizi ne oldu beee gemileri mi batirdik 😄

      Sil
    4. Cikmis ortaya selin super sevindim bizi birakip gitmemis bari semi

      Sil
    5. Cikmis ortaya selin super sevindim bizi birakip gitmemis bari semi

      Sil
    6. Cikmis ortaya selin super sevindim bizi birakip gitmemis bari semi

      Sil
  4. Selin sosyal medya hesaplarını kapatmış. Blogunda yazmış. Hayırlısı...

    YanıtlaSil