Dünkü yazımda anlattığım gibi bir tanıdığın cenazesi için en sevdiklerimide uğurladığım Fatih Camisine gittim. Bu sefer başka bir konuyu anlatmak istiyorum size, kısacası keyfinizi kaçırmaya niyetim yok arkadaşlar...
Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imarethane (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandı ve 2012 yılında ibadete açılmıştır.
Ben ibadete açıldıktan sonra ilk kez gittiğim için karşımda gerçek bir mahbet vardı. Eski halinide fazlasıyla hatırladığımdan şimdiki durumu oranın turistlik bir cennet olduğu ve bir Restorasyonun bu kadar temiz ve gözleri rahatsız etmeden yapılması, kullanılan dış yüzey taşlarının hepsinin Ağrı ve Muş illerimizden getirilmiş olduğu ve en önemlilerinden biride caminin restorasyonu yanında içinde bulunan 16 adet külliyeninde restorasyonun yapılyor olması, ilk olarakta 1. Mahmut Kütüphanesinin açılışıda yapılmış oldu. Yapımı 1462 yılında başlayıp 8 yılda bitirilen cami o yıldan günümüze büyük bir şaşa ile gelmiştir.
İş hayatından dolayı böyle tarihi yerlere gitme fırsatını bir türlü bulamadığımdan olacak ki bu ciddi ama büyüleci gezim benim tarih sevgimi yeniden kabartmış bulunmaktadır. Restorasyon artık olmazsa olmaz bir durum, 500 yıllık tarihi mahbetlerin hepsinin aynı özen ile restore edilmeleri şarttır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder